Dukan pəhriz ilə arıqla -1-ci mərhələ

5 Yanvar, 17:05

Dukan pəhrizini bu qədər məşhur edən hər halda dərhal nəticə verməsi və qalıcı olması ola bilər.

4 mərhələdən ibarət olan Dukan pəhrizi kilo hədəflərinə çatmaq istəyən və müvəffəqiyyətli bir şəkildə çəki itirən kəslər tərəfindən həqiqi bir üsul olaraq mənimsəndi. Pierre Dukanın həyatımıza daxil etdiyi Dukan pəhrizi haqqında bütün bilinməsi lazım olanları xəbərimizdə yığdıq.

Hər pəhrizdə olduğu kimi Dukan pəhrizində də qərarlı və istəkli olmaq ön plandadır.
VOİCEPRESS xəbər verir ki, Dukan pəhrizi də son zamanların ən məşhur pəhrizlərindən biridir. Hər yaz əvvəli təkrar gündəmə gələn Dukan pəhrizi nələri qadağan edir, nələri yeməyə icazə verir?

Hücum, müşahidə, gücləndirmə və qoruma mərhələlərindən ibarət olan Dukan pəhrizi siyahısı və qaydaları.

Dukan pəhrizi 4 mərhələli sərt və qurulmuş bir yanaşma təqdim edən ilk pəhrizdir. 2 mərhələ arıqlamaq, digər iki mərhələ isə ideal kilonu qoruyub sabit etmək üçündür.

Hücum mərhələsi: Sürətli və motivasiya edici bir kilo itkisidir.

Zəifləməyi gücləndirəcək təbii zülallarla zəngin 72 qida.

Müşahidə mərhələsi: İdeal çəkiyə mərhələli bir şəkildə çatmaqdır.

SP (Saf Zülallar) və PS (Zülal və tərəvəz) günlərinin növbəli olaraq istifadə edilməsində tövsiyə edilən 28 tərəvəzin daxil edilməsiylə birlikdə irəliləyir.

Hücum mərhələsi:

Pəhrizə başlamaq üçün ilk növbədə regimedukan.com.tr və ya dukan.ru saytlarından birində testdən keçin.

Pyer Dyukan “mən arıqlaya bilmirəm” kitabını alın, oxuyun və ya Pyer Dyukan “Ne umeyu xudet” kitabını.

Ümumiyyətlə bu pəhriz 4 mərhələdən ibarətdi. Dörd mərhələdən də keçsəniz, verdiyiniz kilolar geri qayıtmır.
Bu pəhrizlə arıqlayan insanlar. Fərq göz qabağındadır.

1 -ci etap Hücum (Atak) adlanır.
Bu etap ən qısa olur və çox sürətlə çəki gedir. Əslində bu etapda bədənimizin suyu gedir. Mənim sizə məsləhətim atakın 1-ci və axırıncı günü özünüzü çəkin. Bəs burda nə yeyilir?

Bu pəhrizdə dana və toyuq ətindən kabablar yeyə bilərsiniz.

Burda yalnız protein (zülal) nə qədər istəsəniz, saat neçədə istəsəniz, yeyə bilərsiniz.

Bəs zülal nədir?

Yagsız mal əti (mal ciyəri)

Dərisiz, qanadsız toyuq əti (dərisi ilə qaynadılır, amma dərisi yeyilmir), pətənək , toyuq ciyəri.

İstənilən balıq əti (duzlu balıqdan başqa)

Ördək və qaz ətindən başqa quşların əti (hinduşka, bildirçin, kəklik və s.)

Yağlılıgı 4%ə qədər olan və tərkibində nişasta olmayan sossis ve kolbasalar, dovşan əti

Yumurta ( xolesterini yüksək olan insanlar həftədə 2 yumurta sarısı yeyə bilərlər) normal olanlar isə gündə 1-2 yumurta sarısı. Ağı isə hər gün istədiyiniz qədər yeyə bilərsiniz.

P.S. Çox sual verilir bu barədə. Əgər siz şirniyyatda və ya çörəyə yumurta istifadə etmisinizsə, artıq həmin gün sarısını yeməyin. Ağı isə sərbəstdir.

Dəniz məhsulları şəkərsiz və tomatsız.

Balıq konservləri (üzərində natural yazılan)

Və əlbəttə ki, süd məhsulları.

Atakda 0%-li yağlı süd məhsulları məsləhət görülür, amma bizdə yalnız 0-%li kəsmik olur. Süd məhsullarına ayran, süd (günə 1 st artıq olmaz) yağsız qatıq (kim magaza qatığı yeyə bilmirsə, adi südü 2 dəfə qaynadıb, soyudub üzünü yığdıqdan sonra özünə qatıq çala bilər) Süd məhsulları günə 1 litri keçməməlidir. Atakda maqazadan alınmış heç bir pendir olmaz!

Və hər gün 1.5. x.q. yulaf kəpəyi yeməlisniiz (qəbzlik olarsa yulaf kəpəyinin yarıisı qədər buğda kəpəyindən istifadə edə bilərsiniz) 1,5 x.q. yulaf kəpəyi + yarısı qədər buğda kəpəyi.

Tərəvəzlər: kartofdan başqa bütün tərəvəzlərdən istədiyiniz qədər istifadə edə bilərsiniz.
Kəpəkdən necə istifadə edə bilərik?

Sıyıq -gecədən 1.5 x.q yulaf kəpəyini, 1 c.q şəkərəvəzedicini (şirin sevməyənlər şəkərəvəzedici istifadə etməsin), 1st su və süd qarışığına tökürük, səhər durub sıyıq edirik. Gecədən tökürük ki, yulaf onun içində şişsin.

Blini edirik– 1 yumurta ağı, 1.5 x.q yulaf kəpəyi və 2-3 x.q süd 20 dəqiqə qalır, sonra 2-3 damcı zeytun yağı ilə yaglanmiş isti tavaya töküb az odda bişiririk. Hər iki üzünü də bişiririk.

Ya da, çiy halda qatıqla qarışdırıb 15 dəqiqə sonra yeyirik.

Ya da çörək bişiririk– yarım paçka kəsmik, 1 yumurta, 1.5 x.q yulaf kəpəyi,(hücum mərhələsində) yarım qabartma tozu, qaşığın ucunda maya (olmasa da olar) 30 dəqiqə sonra 160 dərəcədə 45 bişiririk.

Ədviyyatlar: Bütün növ ədviyyatlardan istifadə edə bilərsiniz.

Çaylar: Yaşıl çay, bitki çayları, qara çay içmək olar.

Şirataki düyüsü və makaronları (limitsiz) bitkidən hazırlanan düyü və makaronlardır.
1.ç.q godji giləmeyvəsi (istifadəsinə icazə verilən yeganə meyvə qurusudur)

Ən az 1.5. litr su

20 dəqiqə gəzmək

Bu mərhələdə siz- 2-3 az duzlu xiyar, yeməklərə dad vermək üçün çox balaca soğan, 1 diş sarımsaq, ədviyyatlardan istifadə edə bilərsiniz (duz, istiot daxil olmaqla). Yeməklərdə souslara dad vermək üçün az miqdarda quru süddən istifadə edə bilərsiniz. 1 ç.q şəkərsiz ve yağsız, yəni qatqısız tomatdan (alanda mutləq tərkibini oxuyun).

Bəs hücum mərhələsində nə olmaz?

Tərəvəz

Meyvə

4%-dən çox yağlılığı və tərkibində nişasta olan sossiska, kolbasa

Saxaroza

Sorbit

Fruktozalı konfetlər

Diabetlər üçün olan şirnilər

2%-dən çox yağlılığı olan kakao

Nişastalı qidalar (düyü, makaron, lobya, mərci və s.) quru meyvələr, həmçinin ləpə.

Bildiyimiz kimi Dukan pəhrizi zülal ağırlıqlı pəhrizdir. İnsan gün ərzində 50- 80 qram protein almalı olduğu halda biz qat-qat artığını alırıq. Bəs bunun fəsadları varmı?

Bəli var!

● Çox zülal qəbulu ən əvvəl sümüklərə zərər edir. Zülal bədəndəki sümüklərin Ca-nii sovurur ve bu yaşlı vaxtı sümük ağrılarına gətirib çıxarır. (bunun üçün dırnaqlar tez sınır, buna görə də Ca pereparatı önəmlidir)

● Çox zülal qəbulu bədəndə HOMOSISTEIN səviyyəsini artırır. Bu ise ürək-damar-beyin xəstəliklərinə səbəb olur.

● Və ən sonuncu isə doymuş yağlar bədəndə çox olduqda ürək damarlarında tıxanıqlıqlara gətirib çıxarır. Çox vaxt buna görə həkimlər “Ət qocaldır” fikrini tez -tez səsləndirir.

Bütün bunların yaranmaması üçün süd məhsullarından lazımı qədər istifadə etməli, açıq havada mütləq 20 dəqiqə də olsa olmalı və gündəlik 2 litr su içməliyik!!!

Meyvəsiz qaldım, saçım tökülür və ya bədənim vitaminsəzləşdi deyənlər üçün:

Bizim illərcə alışdığımız yemək vərdişlərimiz vardır. Məsələn yerli-yersiz meyvə yemək bunlar arasında ən vazgeçilməzidir.

Meyvələrin vitamin deposu oldugu aydındır. Amma meyvə rasionumdan cıxdı “Yaşaya bilmərəm”deyə bir hipoteza yoxdur.

Dukan pəhrizinin ən ağır tərəfi rasionda meyvənin olmamasıdı. (bəlli bir etapa 3-cü mərhələyə qədər). Amma Piere Dukan bu boşluğu tərəvəzlərlə doldurmağı tövsiyyə etmişdir.

Dərindən araşdırsanız şahidi olarsınız ki, vitaminlə qidalanmağın ən birinci yolu tərəvəzlərdən keçir. Tərəvəzlər vitamin deposuna görə heç də meyvələrdən geri qalmır. Hətta deyərdim, bəzi məqamlarda irəli də gedir.

Xırda bir misal: bildiyimiz yaşıl bolqar bibərində heç bir meyvədə olmayan qədər C vitamini var. Bəli C vitamini. Necə ki, limonun tərkibində kifayət qədər şəkər var.

Bu baxımdan tərəvəz günlərinizdə bütün tərəvəzlərdən bolluca istifadə edin (amma “qızıl qaydanı unutmuruq- tərəvəzli yeməkləri axşama qədər yekunlaşdırın ki, tərkibindəki suya görə səhər çəkidə ” +” görməyəsiniz.

P.S.– Niyə meyvə olmasın, cavabı isə belədir: Karbohidrat cədvəlinə nəzər salsanız, o cədvəldə meyvələrin, karbohidratının nə qədər yuksək olduğunu görərsiniz. Məsələn : 1 yaşıl almanın karbohidratı -16-dır
Müqayisə üçün deyim ki,1 pomidorda karbohidrat isə 3-dür.

Piere Dukan ideal kiloya düşdükdən sonra müəyyənləşdirilmiş ölçüdə meyvəyə icazə verir.

Aysel İsgəndərova

VOİCEPRESS.AZ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here