• 13:24 – İnstitut: Şamaxıda vulkan püskürməyib, gil kütləsi üzə çıxır 12:51 – ATƏT-in baş katibi: "Rusiya Cənubi Qafqazda münaqişələrin həllində mühüm rol oynayır" 12:45 – Avropa çempionumuz Dünya Kubokunun finalında 12:39 – 25 ildir, şüşə qalıqlarını atmır, ev, maşın hazırlayır - VİDEO 11:04 – Bakıda xüsusi səs siqnalları ilə təchiz edilmiş işıqforların hansı ərazilərdə quraşdırılacağı açıqlanıb 
  • 18:13 – Məmmədyarov və Mnatsakanyan Münhendə görüşə bilər 
  • 12:46 – Azərbaycanda elektron satınalma modelinin tətbiqinə başlanılır 
  • 21:00 – Leyla Əliyeva Balaxanıda sahibsiz itlərə qayğı mərkəzinin açılışında - FOTOLAR 

Günəbaxan tumunun faydaları və zərərləri


Günəbaxan tumunun yeyilməsi Xristafor Kolumbun Amerikanı kəşf etməsindən sonra dünyaya yayılıb. O vaxta qədər isə bu bitkini yanlız çiçək bitkisi kimi tanıyırdılar. Orta Avropa ölkələri XIX əsrin ortalarından günəbaxan tumunun kütləvi satışına və onun tumlarından günəbaxan yağı almağa başlayıblar. Əsrin sonlarında isə bu yağdan qida vasitəsi kimi dünyanın bir çox ölkələrində istifadə edilib. Əksər ölkələr günəbaxan tumu yeməyi xöşlayır. Onun zərərləri və faydaları haqqıda isə az adamın məlumatı var.

Günəbaxan tumunun faydaları
* həzmi sürətləndirir və bağırsaqların fəaliyyətini artırır
* tərkibində olan amin turşular səbəbli qanda olan xolesterinin miqdarını azaldır
* mədə, bağırsaq və qara ciyər xəstəlikləri zamanı çox faydalıdır
* tərkibində olan A vitamini dəri və göz zəifləməsi zamanı faydalıdır
* tərkibindəki B vitaminləri səbəbli sinir sistemi xəstəliklərinə faydalıdır
* yuxusuzluğu və depressiyanı aradan qaldırır
* tərkibindəki E vitamini sayəsində ürək xəstəlikləri riskini azaldır
* tərkibindəki D vitamini səbəbli sümüklərin möhlkəmlənməsinə səbəb olur
* 50 qram tumun tərkibində olan E vitamini orqanizmin bu vitaminə olan sutkalıq təlabatını ödəyir
* tumun tərkibində olan mikroelementlər,ftor, kalium, maqnium,yod və s. sayəsində qara ciyər, dalaq, öd kisəsi,qlxanvari vəzin funksiyasını artırır və orqanizmin bütün sistemlərini xəstəliklərdən qoruyur
* tumun tərkibində 200 növ zülal və aminturşuları var
* tərkibindəki doymamış yağlar orqanizmi infarkt, insult daxil olmaqla bir çox təhlükəli xəstəliklərdən qoruyur
* immuniteti və depressiyanı sağaldır
* siqareti tərgitməyə yardım edir

100 qram günəbaxan tumunda 580 kkalori var. Ondan davamlı olaraq istifadə etmək isə çəkinin artmasına səbəb olur.
Bu tum vasitəsilə bir həftə qidalanaraq başqa bir qida qəbul etmədən arıqlayanlar da var. Ancaq bu zaman isə gün ərzində ən az 340 qram tum yemək lazımdır. Çünki, gün ərzində yanlız tumla qidalanmaq baş ağrılarına səbəb ola bilər.

Günəbaxan tumunun orqanizm üçün zərəri artıq piylənmə və dişlərin strukturunun korlanmasıdır. Amma, əgər siz norma daxilində tum yesəniz onun sizə zərəri yox faydası dəyər, yəni oprqanizminiz vitamin və mikroelement qəbul etmiş olar.





VOİCEPRESS.AZ
рейтинг: 
Оставить комментарий
Biz sosial şəbəkələrdə
  • Facebook
  • Twitter